Neem jij de regie?

We willen graag aan onze gezondheid werken, maar voor de meeste mensen moet het niet te veel moeite en tijd kosten. Omgaan met verandering is niet altijd gemakkelijk en gaat gepaard met weerstand en dat kost energie.  

Waarom willen we zo graag afvallen maar hebben wij er niet zo veel voor over? We leven in een snelle maatschappij waarin we geen tijd nemen om na te denken over wat wij zelf nodig hebben. Vaak willen we voldoen aan verwachtingen van een ander, maar ook aan die van onszelf?  

Wie neemt er nog de tijd om na te denken over wat je wilt gaan eten? Het mag namelijk niet te veel tijd kosten en ook niet te ingewikkeld zijn. Diverse omgevingsfactoren beïnvloeden ons eetgedrag. Het aanbod van vooral calorierijk voedsel is niet alleen enorm toegenomen maar is ook bijna overal verkrijgbaar en moeilijk te weerstaan. Ook op emotioneel vlak maken we vaak minder gezonde keuzes. Vraag jezelf eens af op welke momenten je behoefte aan eten wordt vergroot en of er een patroon in zit zoals bij verdriet, verveling, rusteloosheid, somberheid of dat er behoefte is aan afleiding. 

Impulsief gedrag lokt vaak ongezonde keuzes uit. 

In mijn praktijk krijg ik vaak de vraag of ik verschillende voorbeelden heb van kant en klare
menu´s. Het is namelijk makkelijk omdat je dan niet zelf hoeft na te denken wat een gezonde keuze is. Het nadeel is dat je hier niet van leert. De keuze naar verandering kan alleen plaatsvinden als je zelf nadenkt waarom en op welke manier je dit wilt bereiken. Laat ook het woord diëten los, want dat betekent dat je in je hoofd alleen maar bezig bent met lijnen en dat hou je niet vol. Het gaat er juist om dat je leert luisteren naar je lichaam wat je echt nodig hebt en niet dat het moet van jezelf want dan beheerst het jouw leven. 

Bewustwording is dus de eerste stap naar verandering.  Dit betekent dat jij de regie neemt over jouw leven. Maar de regie nemen kan ook moeilijk zijn. Want waar begin je? Het is belangrijk om niet alleen inzicht te krijgen in jouw voedingskeuzes maar ook te kijken naar jouw gedrag. Wanneer je een patroon ontdekt waarom je doet zoals je doet heb je de eerste winst al te pakken.  

Vind je het fijner om samen te kijken naar jouw veranderingsproces? Neem dan contact met mij op.  Tijdens een gratis kennismakingsgesprek bespreken we wat jij nodig hebt en hoe ik je daarbij kan helpen.  

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door Nicole Dijkhuis

Als leefstijlcoach en gewichtsconsulent is het mijn missie jou te helpen gezondere keuzes voor jezelf te maken. Ik wil je weer de regie laten nemen over je eigen leven met een positieve mindset, zodat je gezonder, fitter en met meer zelfvertrouwen in het leven staat. Durf jezelf te zijn. Het begint bij jou...

Andere relevante blogs

Is diëten de oplossing?

Is diëten de oplossing?

De winter heeft inmiddels plaats gemaakt voor de lente en de dikke winterkleding wordt ingeruild voor zonnige outfits. Hierdoor hebben veel mensen de wens om...

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Kan ik je helpen?