Nu de feestdagen weer voorbij zijn ontbreekt het vaak aan balans, ritme en regelmaat in je voedingspatroon. Je bent de afgelopen weken gewend geraakt aan vaker op een dag te eten en tussendoor te snoepen. Dit waren vast niet de meest gezonde keuzes.
Waarschijnlijk voel je je er ook helemaal niet prettig bij. Je voelt je moe en opgeblazen en je hebt minder energie. Misschien merk je zelfs dat je last hebt van je darmen en dat je ontlastingspatroon is veranderd. Aan alles voel je dat jouw lichaam dit niet fijn vindt, maar de gewenning aan meer eten is al ingezet.
Om halsoverkop te gaan diëten is niet verstandig. Het is moeilijk vol te houden en ook voor je lichaam is dit niet gezond. Doordat je waarschijnlijk vaker een dieet hebt gevolgd ontstaat het bekende jojo-effect en dat zorgt voor stress. Stress heeft veel invloed op de hormonen dus ook op je gewicht. Eveneens hebben omgevingsfactoren, slecht slapen en de stemmetjes in je hoofd veel invloed.
Wat nu?
Om deze gewenning te doorbreken is het belangrijk om weer regelmaat in jouw eetpatroon te krijgen. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar een goed startpunt is om te beginnen met 3 maaltijden per dag. Je voorkomt hiermee dat je tussentijds gaat snoepen. Een regelmatig eetpatroon helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Welke kleine stap wil jij maken?
De kracht zit in de herhaling bij elke kleine stap die je zet. Hiermee bereik je meer dan grote doelen stellen waarvan je op voorhand al weet dat deze niet haalbaar zijn. Door deze kleine stap steeds te herhalen gaat je lichaam en hoofd meer samenwerken en ontstaat er rust.
Wat is een kleine stap?
Er zijn veel mogelijkheden om kleine stapjes te zetten in jouw voedingskeuzes. Belangrijk hierbij is om te kijken wat voor jou haalbaar is.
Enkele voorbeelden:
Je kunt bijvoorbeeld een begin maken door witbrood te vervangen door volkorenbrood. Volkoren graanproducten bevatten veel voedingsvezels en dragen bij aan een goede darmwerking. Ook zijn er minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
Je kunt er ook voor kiezen om minder vlees te gaan eten door bijvoorbeeld de hoeveelheid aan te passen of 1 dag in de week geen vlees te eten. Een eetpatroon met minder vlees heeft namelijk een positief effect op de gezondheid.
Probeer voor jezelf te aanvaarden dat veranderingen in je eetgedrag tijd kosten. Wanneer je dit accepteert voelt het ¨gevecht¨ hiertegen minder zwaar.
Welke eerste stap naar verandering maak jij?