Is diëten de oplossing?

De winter heeft inmiddels plaats gemaakt voor de lente en de dikke winterkleding wordt ingeruild voor zonnige outfits. Hierdoor hebben veel mensen de wens om ook een paar kilo af te vallen. Dit leidt vaak tot het volgen van een dieet. 

Diëten zijn er in allerlei soorten en beloven allemaal gewichtsverlies. Ze zijn vaak van korte duur omdat het dieet dat je volgt meestal te streng of te eenzijdig is, waardoor je niet de voedingsstoffen binnenkrijgt die het lichaam nodig heeft. Het bekende jojo-effect ligt dan op de loer. Dit betekent dat je na het gewichtsverlies langzaam weer aankomt en terugvalt in je oude gedrag. Blijvend afvallen is moeilijk, dat weten we allemaal en vooral naarmate we ouder worden. Wanneer je na jaren jo-jo-en en diverse diëten niets bent opgeschoten dan neemt de frustratie toe.

Waarom komen wij steeds in de verleiding?

Vaak is het een compensatie van een gebrek aan iets anders. We zijn namelijk altijd op zoek naar voldoening. Onze verlangens ontstaan uit behoeften zoals zich veilig, geliefd en gewaardeerd voelen. Vraag jezelf eens af op welke momenten je behoefte aan eten wordt vergroot en of er een patroon in zit zoals bij verdriet, verveling, rusteloosheid, somberheid of dat er behoefte is aan afleiding. Ongezonde voedingskeuzes zijn vaak een gevolg van iets wat nog niet is opgelost. Het is dus belangrijk om ook naar de oorzaak te kijken. Eveneens kunnen negatieve ervaringen onbewust nog sterk aanwezig zijn wat ook invloed heeft op jouw emoties en eetgedrag.   

Omgevingsfactoren maken het ons ook niet makkelijk om gezonder te eten. Supermarkten staan vol met bewerkte voedingsproducten. In bewerkte producten zit vaak veel zout, verzadigd vet en suikers. Ruim 80% van het voedselaanbod in supermarkten is ongezond.   

Het veranderen van een ongezonde naar een gezonde leefstijl gaat bijna altijd gepaard met weerstand en is een proces van vallen en opstaan. Wanneer we gezonder willen leven moeten we beginnen met onze gewoonten aan te passen. 

Welke leefstijlverandering past bij jou?  Laat me weten of je hierbij hulp kunt gebruiken. We kijken dan samen wat jij nodig hebt voor een gezonde leefstijl.

 

 

Geschreven door Nicole Dijkhuis

Als leefstijlcoach en gewichtsconsulent is het mijn missie jou te helpen gezondere keuzes voor jezelf te maken. Ik wil je weer de regie laten nemen over je eigen leven met een positieve mindset, zodat je gezonder, fitter en met meer zelfvertrouwen in het leven staat. Durf jezelf te zijn. Het begint bij jou...

Andere relevante blogs

Neem jij de regie?

Neem jij de regie?

We willen graag aan onze gezondheid werken, maar voor de meeste mensen moet het niet te veel moeite en tijd kosten. Omgaan met verandering is niet altijd...

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Kan ik je helpen?